Mijn eerste huis


Als starter zet jij de eerste stappen op de woningmarkt. Je wilt een huis kopen, een lening afsluiten en precies weten wat er allemaal bij komt kijken. Wij wijzen je de weg.

Waar jij als starter mee geholpen bent

Eerste huis kopen
Een eerste huis kopen, spannend! Soms lijkt het ook onmogelijk. Wij kijken wat er wél kan en geven je inzicht in je mogelijkheden.
Je eerste lening
Waarschijnlijk is dit de eerste hypotheek die je afsluit. Er komt van alles bij kijken. Als starter kun je profiteren van een aantal voordelen. Wij vertellen je welke.
En antwoord op al je vragen
Als adviseurs zijn we werkzaam binnen de makelaardij, hypotheken en verzekeringen. Wij hebben een antwoord op al jouw woonvragen.

Je eerste huis kopen

Als je start op de woningmarkt, wil je waarschijnlijk voor het eerst een eigen huis kopen. Of je nu een starterswoning wil kopen of een ruim opknaphuis, voordat je de sleutel echt in handen hebt, moet er nog een hoop gebeuren. Je eerste huis kopen is altijd spannend. Er komt veel informatie op je af en het is zeker geen kleine uitgave. Om jou met een gerust gevoel het koopproces in te laten gaan, bieden we jou alle informatie en hulp die jij op dit moment nodig hebt. Hulp en onafhankelijk advies is prettig. Wij kunnen jou helpen bij de hele woonreis: van het kopen van een woning, het afsluiten van een passende hypotheek tot het verzekeren van jouw eigen huis en inboedel.

Ik wil vrijblijvend startersadvies!

Shutterstock 1432087025

Gratis startersgesprek (en kennismaking)

Wij ondersteunen je volledig bij deze grote aankoop. Dat begint bij vragen als:

  • Wat kan en wil je lenen?
  • Hoeveel spaargeld kan en wil je inleggen?
  • Wat is het verschil tussen een startershypotheek en een starterslening?
  • Kan ik een hypotheek krijgen met studieschuld?
  • Ik heb geen vast contract, kan ik toch een hypotheek krijgen?

Wij vertellen je graag meer over deze belangrijke stappen en staan klaar om al je vragen hierover te beantwoorden. Wil je een kennismakingsgesprek met een van onze makelaars? Vul dan het formulier in.

Jouw eerste hypotheek afsluiten

Persoonlijk
Wij bieden jou de best passende hypotheek. Bij ons zijn er geen kleine lettertjes. Jij kunt straks zorgeloos wonen in jouw droomhuis mét financiële rust. Wij geven je een persoonlijk advies, hoe je situatie ook is.
Deskundig
Onze experts hebben jarenlange ervaring als hypotheekadviseurs en houden hun kennis op peil met opleidingen en trainingen. Altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen vinden wij heel normaal!
Onafhankelijk
Ons advies is 100% onafhankelijk. Wij zijn niet gebonden aan bepaalde hypotheekverstrekkers en de keuze voor een geldverstrekker wordt bepaald door jou op basis van jouw wensen en mogelijkheden.

Kijken naar de mogelijkheden

Je leest en hoort het de laatste tijd veel: het is voor starters op de woningmarkt onmogelijk een huis te kopen. Het is zeker waar dat het kopen van een eerste woning de afgelopen jaren moeilijker is geworden, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden waardoor het wél kan. Wij helpen je hier graag bij en kijken naar jouw opties.

Wij zijn graag onderdeel van het proces naar jouw eerste huis. Wij helpen jou met het aankopen van je eerste woning, kiezen van de juiste hypotheek en alle andere aspecten die hier mee te maken hebben. Weet jij tot nu toe nog vrij weinig over het kopen van een huis of over hypotheken? Dat is heel logisch. Wij helpen dagelijks mensen met het aankopen van hun eerste woning en het geven van passend advies over hypotheken.

Wat kost het?

Een hypotheek die bij jou past, daar kun je op vertrouwen met hypotheekadvies van Kocken Makelaars. Met het advies van onze adviseurs weet je zeker dat je maandelijks niet te veel betaalt, maar dat je hypotheek wel voldoet aan al je wensen en voorwaarden. Bovendien weet je precies wat je kunt lenen. Uiteindelijk bespaar je met ons advies maandelijks geld omdat je erop kunt vertrouwen dat de hypotheek past bij jouw situatie. We vertellen je graag meer over tarieven.

Hier moet je als starter op letten

Voor starters zijn er verschillende onderwerpen waar je over na moet denken voordat en tijdens dat je een huis gaat kopen. Voordat je een huis wilt kopen, heb je eerst inzicht nodig in je financiële mogelijkheden. De hoogte van de te verkrijgen hypotheek heeft te maken met verschillende factoren. Dat is de hoogte van het (gezamenlijke) eigen vermogen, de (gezamenlijke) schulden en natuurlijk het bruto inkomen. Ook is het voor een starter gunstig om eens te kijken of je in aanmerking komt voor de vrijstelling op de overdrachtsbelasting. Lees hierover meer verder op deze pagina.

De volgende onderwerpen komen aan het licht op deze pagina:

    • Overdrachtsbelasting
    • Starterslening
    • Perspectiefverklaring of arbeidsmarktscan
    • Bieden en onderhandelen
    • Borgstelling
    • Nationale hypotheek garantie (NHG)
    • Studieschuld

    Starters

    Als starter heb je misschien nog niet de top van jouw loopbaan bereikt, wat meer dan logisch is. Dat kan betekenen dat je met jouw huidige inkomen dat droomhuis nog niet kunt kopen. Je kunt er dan voor kiezen om je ouders of grootouders te vragen borg te staan voor jouw hypotheek. Dat betekent dat zij garant staan voor de afbetaling van jouw hypotheek, mocht jou dat niet lukken. De hypotheek zelf komt wel gewoon op jouw naam en de maandelijkse lasten betaal je ook zelf. Pas als het misgaat, kan de hypotheekverstrekker een beroep doen op de borgstelling.

    Hier moet je op letten tijdens het uitbrengen van een bod

    Heb jij je droomhuis gevonden en wil je gelijk actie ondernemen? Dan moet je eerst weten hoe je te werk moet gaan. Wij helpen je graag tijdens het aankopen van een woning en leggen we je graag de stappen uit die je moet ondernemen om een huis te kopen. In een markt met beperkt aanbod kan het biedingsproces ook anders verlopen. Juist in deze situatie is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen

    Bereken van te voren wat je budget is

    Bepaal eerst wat het huis waard is zodat je vervolgens kunt uitrekenen hoeveel geld er nodig is. Om te bepalen wat een goed bod is, kun je een woning van te voren laten taxeren. Bereken als je een bod gaat uitbrengen je gewenste bod, maar ook het bod wat je maximaal kan uitbrengen. Ga dan ook nooit over dit bedrag heen, je wilt niet het risico lopen dat je het huis krijgt en je het uiteindelijk toch niet kan betalen. Ga na wat je kunt lenen. Denk ook even aan de kosten die je kwijt bent aan de verhuizing zelf, hier moet je ook rekening mee houden tijdens het bieden. Er moet wel geld overblijven voor eventuele reparaties, nieuwe meubels of een verhuisbedrijf.

    Het bod uitbrengen

    Spannend! We gaan ons openingsbod uitbrengen. Helaas is er nog geen regel of formule uitgevonden waarmee je altijd het perfecte openingsbod doet. Dit komt omdat er veel factoren een rol spelen bij de waarde van een huis. Zorg er wel voor dat je niet gelijk hoog inzet, dan kan je altijd nog hoger bieden als er een tegenbod komt. Daarnaast wil je wel serieus genomen worden als koper en je wilt niet de verkoper kwetsen door een veel te laag bod uit te brengen. Dit kan er voor zorgen dat de gunfactor omlaag gaat als je uiteindelijk hoger wilt bieden. Als jouw bod dichtbij het bod van andere bieders ligt, moet de verkopende partij een keuze gaan maken. De keuze voor de verkoper is vaak deels gebaseerd op een gunfactor, daarom wil je dat de verkoper jou de woning gunt. Laat je daarom altijd van je goede kant zien bij de verkoper.

    Weet je nog niet zeker of je de financiering rond krijgt of wil je bijvoorbeeld nog een bouwkundig onderzoek laten doen? Neem dat dan als voorbehoud mee in je bod. Als je het eens bent over de prijs, kun je een optie op het huis vragen bij de makelaar of de verkoper. De eigenaar mag het huis dan enkele dagen niet aan een ander verkopen.

    Wanneer je een huis koopt, sluit je een hypotheek af. Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie ben je zeker van een verantwoorde lening. Dit betekent dat als jij door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kan betalen, de Nationale Hypotheek Garantie jou een vangnet kan bieden. Denk hierbij aan omstandigheden als werkloosheid, scheidingen, of het verlies van je partner.

    Wil jij in aanmerking komen voor een Nationale Hypotheek Garantie? Dan mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €405.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan wordt dit bedrag verhoogd met 6%. Je inkomen bepaalt wat je maximaal kan lenen.

    Je vraagt je misschien af: kan ik een huis kopen met een studieschuld? Ja, dat kan. Echter heeft dit wel wat gevolgen voor de maximale hypotheek.

    Maximale hypotheek
    Hoeveel je maximaal kunt lenen voor je hypotheek hangt af van je inkomen, schulden, en studieschuld. De bank of hypotheekverstrekker kijkt naar het bedrag dat je maandelijks aan DUO betaalt en trekt dit af van je maximale netto maandlasten voor je hypotheek. Ook andere leningen en bedragen die je terugkrijgt van de Belastingdienst (zoals hypotheekrenteaftrek) worden meegerekend.

    Meer hypotheek in 2024
    In 2024 kun je meer hypotheek krijgen vergeleken met voorgaande jaren. Dit komt omdat de bank of hypotheekverstrekker vanaf 2024 kijkt naar wat je betaalt aan rente en aflossing van je studieschuld. Voorheen keken ze naar je oorspronkelijke studieschuld na je studie.

    Maximale hypotheek bij minder of niet betalen van studieschuld
    De bank of hypotheekverstrekker houdt rekening met de mogelijke kosten van je studieschuld als je:

    • Nog niet bent begonnen met betalen (aanloopfase);
    • Tijdelijk minder betaalt vanwege een laag inkomen (DUO heeft het bedrag aangepast op basis van je draagkracht);
    • Tijdelijk niet betaalt (aflossingsvrije periode).

    De bank gaat dan uit van het bedrag dat je per maand zou moeten betalen voor je studieschuld.

    Meer hypotheek bij extra aflossen
    Als je extra aflost op je studieschuld, dalen je maandlasten bij DUO. Hierdoor wordt je maximale hypotheek hoger.

    Als je in loondienst werkt, is het duidelijk wat er maandelijks op je rekening binnenkomt. Hierdoor is het inzichtelijk of je de lasten van de koopwoning die je op het oog hebt kunt dragen. Maar er zijn genoeg mensen die niet in (vaste) loondienst werken, maar op uitzendbasis of als flexwerker. Deze doelgroep kan tegenwoordig een hypotheek aanvragen op basis van een perspectiefverklaring of een arbeidsmarktscan.

    Werk je een jaar of langer als flexwerker voor een uitzendorganisatie? Dan kun je een perspectiefverklaring aanvragen. In de perspectiefverklaring wordt vastgelegd dat er voor jou voldoende perspectief op de arbeidsmarkt is. Dit geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid.

    Heb jij een tijdelijk contract of ben je flexwerker in loondienst? Dan is er de arbeidsmarktscan. Net als bij de perspectiefverklaring wordt er bij de arbeidsmarktscan gekeken naar de kansen die je hebt op de arbeidsmarkt. Meer informatie over de arbeidsmarktscan lees je hier: www.arbeidsmarktkansen.nl

    Starterslening

    De starterslening is een lening die je een nét wat hoger budget geeft om een eerste woning aan te kopen. De starterslening wordt naast de hypotheek afgesloten. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. Voor het afsluiten van de starterslening betaal je eenmalig €750. De voorwaarden van de starterslening verschilt per gemeente, vraag dus altijd goed bij jouw gemeente na wat de voorwaarden zijn.

    Voorwaarden voor een starterslening:

    • Je koopt een eerste woning waar jij zelf in gaat wonen.
    • De gemeente waar jij woont biedt een starterslening aan. Ook bepalen zij de voorwaarden, let daar dus goed op!
    • Je sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie.
    • De rentevaste periode bedraagt 15 jaar.
    • Je kunt meestal maximaal 20% van de koopsom lenen + aankoopkosten van de woning.
    • Je hebt niet te veel eigen geld (maximaal €50.000 euro als je alleen bent en €100.000 met een partner).
    • Je mag geen andere leningen afsluiten voor de aankoop van je woning.
    • Je betaalt 2 keer notariskosten, omdat een starterslening een dubbele hypotheek is.

    Overdrachtsbelasting betaal je wanneer je een pand of een stuk grond koopt. Ook wanneer je rechten van een pand of een stuk grond koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Om starters aan een woning te helpen, hoeven huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar deze belasting niet te betalen. Dit geldt echter alleen wanneer je een huis koopt van maximaal €440.000. In januari 2023 is het maximale bedrag verhoogd van €400.000 naar €440.000. Dit in verband met de verhoogde huizenprijzen.

    Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting:

    • De koper is ouder dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar
    • De koper koopt een woning
    • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en dit kan hij of zij schriftelijk verklaren. Deze verklaring is op de website van de Belastingdienst te downloaden.
    • De koper woont zelf in de woning. De woning mag niet (onder)verhuurd worden. Hiervoor moet een verklaring worden ingevuld.
    • De waarde van de woning is niet hoger dan €440.000.

    Ook een vrijblijvend startersgesprek?

    Maak kennis met onze adviseurs en krijg gratis inzicht in jouw situatie, de markt en je financiële mogelijkheden

    Lees hier de gerelateerde blogs voor meer informatie

    Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?

    Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

    22 mei 2023 Meer lezen

    Bezoekadres:
    Kocken Makelaars
    Plantsoengracht 1
    1441 DE Purmerend

    Back to top

    Nieuwbouw Kwadijkerpark

    De presale van Kwadijkerpark Fase 2b begint!

    Lees meer